Voor de Franse president Hollande is de oplopende werkloosheid een groot obstakel, als hij zou aansturen op een tweede termijn. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Het einde van het presidentschap van Francois Hollande is weer een stap dichterbij gekomen. Het aantal werklozen dat op zoek is naar een baan steeg in het eerste kwartaal met krap een half procent naar 3,51 miljoen, het hoogste niveau ooit. Hollande heeft beloofd dat als de werkloosheid aan het einde van zijn termijn niet is gedaald, hij zich niet verkiesbaar zal stellen voor een tweede termijn in 2017. Bij zijn aantreden in 2012 bedroeg de werkloosheid in Frankrijk exclusief de overzeese gebieden 9,3 procent. Dat is opgelopen naar 10,0 procent aan het einde van 2014.

2.Philips is hekkensluiter op een rood Damrak nadat het elektronicaconcern beleggers teleurstelde met de kwartaalcijfers. De misser zat hem bij de medische tak, de grootste en belangrijkste divisie. Bij Healthcare daalde de onderliggende marge naar 5,4 procent van 8,8 procent een jaar geleden. De lagere marge lijkt het gevolg te zijn van oplopende kosten bij de fabriek in het Amerikaanse Cleveland, waar Philips nog steeds kampt met kwaliteitsproblemen.

De meer volatiele divisie voor consumentenproducten had juist een sterk kwartaal met een marge die steeg naar 11,4 procent van 10,6 procent. Op groepsniveau steeg de omzet met 14 procent naar 5,34 miljard euro, wat Philips met name te danken had aan de zwakke euro. Onderliggend steeg de omzet met 2 procent. De nettowinst daalde naar 100 miljoen euro van 137 miljoen euro, wat het concern vooral toeschreef aan (eenmalige) herstructureringskosten. Met betrekking tot de vooruitzichten hield Philips een slag om de arm en gaf aan te rekenen op een “gematigde” stijging van de onderliggende omzet.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Beleggers zijn de Griekse crisis nummer zoveel zat. De berichtgeving is verwarrend; politici en beleidsmakers doen tegenstrijdige uitspraken. En voor buitenstaanders is het raden in hoeverre de hervormings- en bezuinigingsvoorstellen van Griekenland tegemoetkomen aan de eisen van de eurozone. En omdat Griekenland de bodem van de schatkist bijna heeft bereikt, struikelen beleggers over de vele boomdiagrammen met scenario’s wat er gaat gebeuren op het moment dat Griekenland daadwerkelijk platzak is. Het gevolg van de overload aan informatie is dat beleggers niet meer weten hoe het met Griekenland zal eindigen. Volgens een peiling van marktvorser Sentix denkt net geen 50 procent van de beleggers dat Griekenland binnen 12 maanden tijd de euro verlaat. Met andere woorden: u kunt even zo goed tossen over het eurolidmaatschap van Griekenland.

4.In de Duitse media gonst het van de geruchten wie de nieuwe president-commissaris van Volkswagen wordt nu Ferdinand Piëch plotsklaps is opgestapt na zijn mislukte putsch om bestuursvoorzitter Martin Winterkorn weg te krijgen. Winterkorn zelf en Wolfgang Porsche, de neef van Piëch en commissaris bij Volkswagen, worden beiden genoemd als kandidaat om de voorzittershamer van Piëch over te nemen. Maar ook iemand van buiten VW de functie kunnen gaan vervullen.
De krant Süddeutsche Zeitung noemde bijvoorbeeld de topman van het bedrijf Continental, Wolfgang Reitzle, als kandidaat. Analisten lijken de voorkeur te geven aan een buitenstaander die Volkswagen leaner en meaner maakt. Onder empire builders Piëch en Winterkorn is Volkswagen uitgegroeid tot een moloch met een jaaromzet van 200 miljard euro, uiterst complex met veel merken en erg veel modellen. Wat als een paal boven wat staat, is dat Piëch down but not out is. Piëch heeft via zijn eigen indirecte belang in Volkswagen een flinke vinger in de pap. Ook kan de patriarch leden van de Porsche-Piëch clan, die tezamen meer dan de helft van de gewone aandelen in VW bezitten, proberen te bespelen.

5.Apple heeft wederom een met superlatieven overladen kwartaal achter de rug. Verkopen iPhones stegen afgelopen kwartaal met 40 procent naar 61,2 miljoen stuks, ruim boven de analistenverwachting van 58,1 miljoen stuks. Apple wist zelfs voor het eerst meer iPhones in China dan in de VS te slijten. Daarnaast overtrof de vraag naar de Apple Watch ruimschoots het aanbod. En op het financiële vlak: de omzet steeg met ruim een kwart naar 58 miljard dollar op een 33 procent hogere nettowinst van 13,6 miljard dollar. En de berg cash groeide aan tot 193,5 miljard dollar, wat de aanleiding was om de uitkering daarvan aan aandeelhouders te verhogen met 70 miljard dollar. Viel het ook ergens tegen? Ja, met de verkoop van iPads wil het niet erg vlotten en de prognose voor het lopende kwartaal was in lijn met de analistenverwachting. En de koerswinst van nog geen 2 procent in de handel nabeurs was ook niet om over naar huis te schrijven.

6.Wir haben es gewusst. Volgens tabloid Bild wisten naaste medewerkers van bondskanselier Angela Merkel al in 2008 dat de Amerikaanse veiligheidsdienst lukraak aan het spioneren was in Europa, met medewerking van de Duitse collega’s bij de Duitse geheime dienst. Het zou met name om economische spionage gaan, waarbij de Amerikaanse luistervinken vooral grote Europese bedrijven en bepaalde “Franse autoriteiten” op de korrel namen. De vraag is natuurlijk of Merkel hier van af wist. In 2013 was Merkel namelijk erg boos omdat de Amerikanen haar ‘handy’ hadden afgetapt. Het zou tamelijk ironisch (en hypocriet) zijn als Merkel de spionage door de NSA oogluikend toestand in de veronderstelling dat zij zelf buiten schot zou blijven.

7.Europese aandelen staan in het rood, waarbij verliezen uiteenlopen van 0,2 procent voor Madrid tot meer dan een procent voor Parijs. Beleggers zijn terughoudend in aanloop naar het rentebesluit van de Fed op woensdag. De centrale bank kan gaan signaleren dat de eerste renteverhoging langer op zich kan laten wachten vanwege het teleurstellende Amerikaanse economisch nieuws dit jaar. Bovendien lijkt april een maand van consolidatie te worden vanwege de forse winsten die beurzen hebben geboekt op de zwakkere euro en de ECB’s obligatieaankopen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl